Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut en curator Saskia van Stein hebben in het kader van De architectuur van een wondere wereld verschillende ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en andere auteurs uitgenodigd om vanuit uiteenlopende vakgebieden en hun eigen (belichaamde) kennis of (geleefde) ervaring te reflecteren op de actuele betekenis van de nalatenschap van Walt Disney. 

Lara Schrijver

Growing Up a Disney Girl

Architectuurhistoricus Lara Schrijver werd uitgenodigd om na te denken en te schrijven over de hedendaagse weerklank van Disney's culturele productie. Schrijver onderzoekt hoe Disney's utopische ideeën en ideologieën een bepaald verhaal voortbrengen en hoe de emancipatie van de vrouwelijke protagonist doorwerkt in architecturale enceneringen.

Léa-Catherine Szacka

'Main Street, USA' en de architectuur van illusie

In dit essay verkent architectuurhistoricus en -theoreticus Léa-Catherine Szacka de lange en fascinerende geschiedenis van de droombeeldarchitectuur die met de archetypische ‘Main Street, USA’ wereldberoemd is geworden. Ze schetst uiteenlopende toepassingen van een bouwkunst van illusie en enscenering, van Disneyland tot sociale media.

Saskia van Stein

'Disney: The Architecture of Stafed Realities'

In het kader van De architectuur van een wondere wereld heeft curator Saskia van Stein een kort essay geschreven bij een van de stukken in de tentoonstelling. Voor platform Drawing Matter behandelt zij de actuele relevantie (voor architecten en andere belangstellenden) van de Disney-blauwdruk 'Project Life Cycle' uit 1988. 

De architectuur van een wondere wereld is mede mogelijk gemaakt door:

Saskia van Stein
Frédérique Albert-Bordenave
Irene Stracuzzi