Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ingenieurs van de verbeelding

Om de werkelijkheid naar zijn hand te kunnen zetten en zijn visioenen zo overtuigend en verleidelijk mogelijk te kunnen overbrengen maakte Disney zowel op het doek als in 3D gebruik van de nieuwste technieken. Zijn studio ontwikkelde zelf film- en animatietechnologieën; hij benoemde voor de praktische uitbreiding van het droomimperium zogenaamde ‘imagineers’: ingenieurs en andere vakmensen die fantasieën bouwkundig, technologisch, juridisch en economisch moesten zien te verwezenlijken. Disneys techno-utopische vertrouwen in vooruitgang manifesteerde zich ook in spraakmakende samenwerkingen met de NASA en het MIT of met Amerikaanse industrie-hoeksteen General Motors.

"Achter elke tekenfilmfiguur die ooit bedacht is schuilt een rationele infrastructuur van technologische, gerechtelijke en creatieve resultaatmetingen – een construct dat de magie verbindt met het beoogde geld."

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

'Project Life Cycle'

In de tentoonstelling is een reproductie opgenomen van een blauwdruk waaruit blijkt dat de procesgang van de Disney Company ook haast wetenschappelijk werd vormgegeven, terwijl producties tegelijkertijd beschouwd werden als een organisch geheel. Van initieel plan tot evaluatie (en van gedachte tot geldmachine) moest een project zijn hele ‘leven’ als een geoliede machine blijven lopen. Curator Saskia van Stein schreef voor de website van de organisatie Drawing Matter een stuk over de betekenis en relevantie van deze kenmerkende weergave van de levensloop van een project.

"De manier waarop de mise-en-scène en de werkelijkheid naadloos in elkaar overlopen en in elkaar opgaan maakt het steeds moeilijker om te ontwarren hoe wij in ons gedrag worden gemanipuleerd."

Drawing Matter houdt zich bezig met de rol van het tekenen in het bedenken en uitvoeren van architectuur. Saskia van Stein leidt momenteel het masterprogramma The Critical Inquiry Lab aan de Design Academy Eindhoven. Ze was eerder artistiek directeur van Bureau Europa, Platform voor Architectuur en Design in Maastricht en curator bij het Nederlands Architectuurinstituut.

De architectuur van een wondere wereld is mede mogelijk gemaakt door:

Saskia van Stein
Frédérique Albert-Bordenave
Irene Stracuzzi